25 Φεβ 2012

2η Φάση - ΘΕΜΑ: Κεφάλαιο ΝΕΡΟ Δικτύου Υδρευσης & και Κρουνοί Πυρόσβεσης


From: Μιχάλη Αποστολόπουλο [mailto:map@otenet.gr]
Sent: Saturday, February 25, 2012 8:56 PM
To: 'info@marathon.gr'; ' (info@neamakri.gr)'; 'ΛΟΥΙΖΟ ΙΟΡΔΑΝΗ'; 'ΜΑΤΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ'; 'seedd@seedd.gr'; 'ma.saraki@ypes.gov.gr'
Cc: 'Kyriakos Gkikas'; 'katharosvarnavas@marathon.gr'
Subject: Κεφάλαιο ΝΕΡΟ Δικτύου Ύδρευσης - Στον Δήμο Μαραθώνα Πίνουμε νερό ή δηλητήριο; - Και κρουνοί πυρόσβεσης στον Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα!

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟΣΤΕΙΛΑΤΕ ΜΕ E-MAIL ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟ Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Νόμου 2672/1998 (ΦΕΚ 290 Τ.Α)

ΠΡΟΣ ΤΗΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

2η Φάση - ΘΕΜΑ:  Κεφάλαιο ΝΕΡΟ Δικτύου Υδρευσης & και Κρουνοί Πυρόσβεσης

Αγαπητέ Δήμαρχε και αντιδήμαρχοι της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα. Ποιά ειναι τα επιτεύγματά σας?
Πέρασαν ήδη 14 μήνες από την έναρξη των ευθυνών σας. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να μιλήσετε για όλα αυτά στον τομέα ευθύνης σας.
Όταν ο κόσμος υποφέρει κάτω από τις σημερινές επαχθείς οικονομικές συγκυρίες, απαιτεί να μάθει, που και πως ξοδεύονται τα χρήματα που πληρώνει αλλά και τα πρακτικά ωφέλη από τις στερήσεις του.


Κύριοι,
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε εδώ στον Βαρνάβα, αν πίνουμε νερό ή δηλητήριο με τόσες καρκινογόνες ουσίες που μπορεί να περιέχει και αντί να μας ξεδιψάει, βάζει σε κίνδυνο την υγεία  μας.
Κατά τα λοιπά το νερό ακριβαίνει συνεχώς χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες την ποιότητα νερού που πίνουν - πληρώνουν, το ίδιο γίνεται και στον Μαραθώνα και στην  Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα.
Ο Δήμος Μαραθώνα εκτός από την αύξηση του τιμολογίου και των τελών περιβάλλοντος? οφείλει να ενημερώνει συχνά- τους καταναλωτές- μαζί με τους λογαριασμούς του νερού για την ποιότητα του νερού που πίνουμε με βάση τα πλέον πρόσφατα ευρήματα χημικού ελέγχου του ΠΑ.Κ.Ο.Ε για κάθε δημοτική κοινότητα κλπ.
Αξίζει δε να σημειώσετε ότι σχεδόν κανένας δεν πίνει από το νερό του δικτύου στην Κοινότητα του Βαρνάβα για τους λόγους που παραθέτουμε παρακάτω .
Γι αυτό το λόγο κάνουμε έγκλιση στην επιτροπή σας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την δημοσιοποίηση (Ιστοσελίδα του Δήμου) των περιοδικών ευρημάτων του ΠΑΚΟΕ προς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου. Εκτός αν βέβαια τα ευρήματα που μόνο εσείς γνωρίζετε είναι ανησυχητικά πράγμα που δικαιολογεί την μη δημοσίευσή τους, όπως τώρα κάνετε.
Αν δεν φροντίσετε να δημοσιοποιηθούν οι αναλυτικοί πίνακες χημικού ελέγχου νερού (ΠΑΚΟΕ) του τελευταίου 6μήνου ανά κοινότητα,  , τότε πολύ φοβόμαστε πως ο κόσμος έχει μάλλον δίκιο.
Με εκτίμηση
Μ. Αποστολόπουλος
Κάτοικος Βαρνάβα
Τ.Θ Γ14-ΤΚ 19014
Τηλ. 2295097709


Πριν μερικά χρόνια υπήρχαν στην αγορά πάνω από 60.000  χημικά παρασκευάσματα, από τα οποία τα 35.000 ήταν πολύ βλαβερά έως θανατηφόρα για την υγεία.
Τα χημικά αυτά με τη μορφή τοξικών αποβλήτων ενταφιάζονται στη γη ρίχνονται στα ποτάμια, στα ρυάκια και καταλήγουν στη θάλασσα, χωρίς καμία μέριμνα για τις επιπτώσεις που έχει αυτό στους ανθρώπους ή στο περιβάλλον. Τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα αποτελούν ευεργετήματα για τους γεωργούς όλου του κόσμου, είναι έτσι κατασκευασμένα όμως που αποτελούν και βόμβες για το νερό της γης. Ισχυρά εντομοκτόνα, όπως, το  DBCP  μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και στειρότητα  στον άνθρωπο. Το δηλητήριο διαπερνά τα στρώματα της γης και καταλήγει στα υπόγεια στρώματα του νερού. Το γνωστό περιοδικό  Newsweek  αναφέρει ότι 250.000 άνθρωποι σε μία επαρχία της Καλιφορνίας διατρέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης από DBCP.
Μερικά ζιζανιοκτόνα δρουν, όπως έχει ανακαλυφθεί στον εγκέφαλο προκαλώντας αμνησία. Σε πολλές αγροτικές περιοχές τα λιπάσματα έχουν τις συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων πάνω από τα καθορισμένα όρια  υγείας.
Αιτίες της ρύπανσης είναι η αλόγιστη χρήση λιπασμάτων, οι εντατικές καλλιέργειες αλλά και η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων  με γεωτρήσεις. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Οι επιπτώσεις της ρύπανσης του νερού στην υγεία είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε μετά από χημικές αναλύσεις που γίνονται στα εργαστήρια του, έδειξε ότι το νερό της ΕΥΔΑΠ παρόλα τα προβλήματα που το συνοδεύουν, μικρή συχνότητα ερευνών, ανυπαρξία ελέγχων σε ραδιοισότοπα, ίνες αμιάντου, υφαλμύρωση και υπερχλωρίωση του (συγκέντρωση πολλών ανεπιθύμητων αλογονομένων οργανικών ενώσεων),είναι σχετικά ασφαλές. Επίσης η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα σημεία όπου γίνεται ανάμειξη νερού κάποιας πηγής ,που εκμεταλλεύεται ιδιώτης, με νερό της ΕΥΔΑΠ. Σε ανάμειξη νερών από γεωτρήσεις με αυτό της ΕΥΔΑΠ βρέθηκε μεγάλος αριθμός κολοβακτηριδίων.
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε εδώ στον Βαρνάβα, αν πίνουμε νερό ή δηλητήριο με τόσες καρκινογόνες ουσίες που μπορεί να περιέχει και αντί να μας ξεδιψάει, βάζει σε κίνδυνο την υγεία  μας.
Πόσιμο νερό με καρκινογόνα νιτρικά άλατα πάνω  από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ή πολύ κοντά σε αυτά πίνουν οι κάτοικοι αρκετών περιοχών του νομού Αττικής. Συνέπεια της ρύπανσης του πόσιμου νερού από τα νιτρικά αποτελεί και η ύπαρξη αλάτων στα λαχανικά. Τα νιτρικά δημιουργούν καρκινογόνες εστίες στο στομάχι, και οι υψηλές συγκεντρώσεις τους μπορεί να προκαλέσουν την ασθένεια « blue baby» (μεθαιμογλοβιναιμία) στα βρέφη, με συμπτώματα όπως διάρροιες, εμετούς, αναπνευστικά προβλήματα, αδυναμία απόκτησης βάρους κ.λ.π.
 
Υπάρχει οξύτατο πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, κατεστραμμένο και πεπαλαιωμένο, με το δίκτυο που μας παρέχει η ΕΥΔΑΠ. Οι σωλήνες του δικτύου είναι κατασκευασμένες από αμίαντο, ενός υλικού απαγορευμένου πια και κατηγορούμενου για καρκινογενέσεις. Το δίκτυο κατασκευασμένο μετά το 1960 από αμιαντοσωλήνες κατά 50%  παρουσιάζει σωρεία προβλημάτων και χρήζει άμεσης αντικατάστασης.
Κατά τα λοιπά το νερό ακριβαίνει συνεχώς χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες την ποιότητα νερού που πίνουν - πληρώνουν, το ίδιο γίνεται και στον Μαραθώνα και στην  Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα.
Ο Δήμος Μαραθώνα εκτός από την αύξηση του τιμολογίου και των τελών περιβάλλοντος? οφείλει να ενημερώνει συχνά- τους καταναλωτές- μαζί με τους λογαριασμούς του νερού για την ποιότητα του νερού που πίνουμε και με βάση τα πλέον πρόσφατα ευρήματα χημικού ελέγχου του ΠΑ.Κ.Ο.Ε για κάθε δημοτική κοινότητα κλπ.
Γιατί να πληρώνουμε αν πίνουμε δηλητήριο
;



Η Πυροσβεστική τους έλεγξε?

Ο Δήμος έκανε την απαραίτητη συντήρηση και βελτίωση του δικτύου?

Ζήσαμε εδώ στον Βαρνάβα τις πυρκαγιές του 2009 και του 2010, όπου βλέπαμε τα πυροσβεστικά οχήματα να τρέχουν ψάχνοντας να βρουν κρουνούς κοντά στα μέτωπα της φωτιές και δεν έβρισκαν (είτε ήταν χαλασμένοι ή κρυμμένοι μέσα στα χόρτα και στα χώματα). Οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν ελέγχθηκαν όπως θαπρεπε κάθε χρόνο, από την Π.Υ. ( έτσι τουλάχιστον προκύπτει βλέποντας μερικούς θαμμένους κρουνούς της γειτονιάς μας) και η τοπική κοινότητα Βαρνάβα που είναι αρμόδια για τη συντήρηση και βελτίωση του δικτύου εκ μέρους του Δήμου Μαραθώνα δεν έχει τίποτα γι αυτό.
Αυτό που συμπεραίνεται, με αφορμή και τις μεγάλες πυρκαγιές του 2009 & 10 σε γενικές γραμμές είναι ότι: Ο Βαρνάβας διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο ύδρευσης, κι αυτό είναι πλεονέκτημα. Επίσης, αρκετά υδροστόμια για τη λήψη νερού από τα πυροσβεστικά οχήματα, με μια διαφορά όμως: Η πόλη δεν διαθέτει ούτε ένα πυροσβεστικό κρουνό πάνω από το έδαφος, ορατό σε όλους και άμεσα προσβάσιμο. Όλοι είναι υπόγειοι, καλυμμένοι από μεταλλικό καπάκι, που πολλές φορές είναι δυσδιάκριτο και κατειλημμένο από άλλα εμπόδια. Κι όταν ανοίγονται, τότε αποκαλύπτονται μια σειρά προβλημάτων όπως ότι είναι σπασμένοι, ή στραβωμένοι ή μπορεί να μην φτάνει το νερό στο στόμιο ύδρευσης.
Θα πρέπει λοιπόν ο Δήμος να αρχίσει σιγά- σιγά σε σταθερή βάση, κάθε χρόνο να τοποθετεί κανονικούς πυροσβεστικούς κρουνούς, ευδιάκριτους, με σήμανση. Έτσι οι δημότες θα γνωρίζουν πού βρίσκονται, θα τους βλέπουν εύκολα και θα αποτρέπονται, να τοποθετούν εμπόδια πάνω τους ή να σταθμεύουν κ.λπ. Οι πυροσβεστικοί κρουνοί, συνήθως κόκκινου χρώματος, είναι ευδιάκριτοι σε όλες τις πόλεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ κ.λπ. και οι οδηγοί δεν σταθμεύουν δίπλα τους.
Έτσι στον Βαρνάβα δεν γνωρίζει κανείς πού είναι ο κρουνός, ούτε μπορεί να τον αντιληφθεί στο πεζοδρόμιο ή στην άσφαλτο, όπου υπάρχουν διάφορα μεταλλικά καπάκια. Οι πυροσβέστες από χρόνια θέτουν κάθε φορά το πρόβλημα των ορατών πυροσβεστικών κρουνών, που εκτός των άλλων είναι πολύ ποιο γρήγορα προσβάσιμοι από τα πυροσβεστικά και με ένα κλειδί, χωρίς άλλη διαδικασία, τροφοδοτούν πιο γρήγορα με νερό το όχημα. Για πρακτικότερη λύση οι πυροσβέστες προτείνουν να υπάρχει σταθερή παρουσία υπαλλήλου της Ύδρευσης στους ελέγχους, ώστε στα πορίσματα να υπάρχει άμεση γνώση του τι ακριβώς προτείνεται.
Πάντως, η αρχή για την τοποθέτηση κρουνών σίγουρα θα πρέπει να γίνει από τον κεντρικό τομέα του Βαρνάβα (πεζόδρομοι κ.λπ.) και να επεκταθεί σιγά- σιγά, ώστε να μην αποτελεί οικονομικό πρόβλημα για το Δήμο. Κάποτε όμως θα ολοκληρωθεί και η πόλη θα είναι πιο ασφαλής. Ειδικά στο κέντρο, όπου ακόμα και η απλή μετακίνηση πυροσβεστικού οχήματος είναι δύσκολη υπόθεση, πολύ περισσότερο όταν χρειάζεται συνεχής τροφοδοσία νερού από μακρινά σημεία.
Η τοποθέτηση κρουνών για χρόνια αποτελεί και ένα από τα ζητήματα που θέτουν οι συνδικαλιστές πυροσβέστες, μέσω της ένωσης υπαλλήλων πυροσβεστικού σώματος, γιατί πρώτοι γνωρίζουν τη χρησιμότητά τους, στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Η υποχρέωση των Δήμων για πυροσβεστικούς κρουνούς προβλέπεται από το ν. 1590/86, όπου στο άρθρο 8α αναφέρονται τα εξής:
«Οι φορείς δικτύων ύδρευσης πόλεων, οικισμών, και λοιπών περιοχών, υποχρεούνται να τοποθετούν πυροσβεστικά υδροστόμια με δαπάνες τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της οικείας πυροσβεστικής υπηρεσίας και να διαθέτουν δωρεάν νερό για τις ανάγκες πυρόσβεσης και την πραγματοποίηση πυροσβεστικών ασκήσεων. Για το σκοπό αυτό εγγράφουν υποχρεωτικά στον ετήσιο προϋπολογισμό εξόδων τους τις απαραίτητες πιστώσεις».
Περιμένουμε λοιπόν από την υπεύθυνη για τον τομέα Αντιδήμαρχο του Δήμου Μαραθώνα να λάβει υπόψη τις παραπάνω παρατηρήσεις και να πράξη ανάλογα το συντομότερο.

Μ. Αποστολόπουλος

Πηγή
ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα κίνητρα μας δεν είναι πολιτικά. Δρούμε σαν ενεργοί ή μη πολίτες με αποκλειστικό γνώμονα την βελτίωση λειτουργίας των υπηρεσιών και δράσεων του δήμου μας.
Έχουμε ανάγκη και την δική σου συμμετοχή. Γράψε το σχόλιό σου.